top of page
Friends of NMWA in Israel-horizontal-digital.png
NWMA_Shoot_Photo_108-aspect-ratio-x-1.jpg

דרושה

אנחנו מחפשות אותך להצטרף אלינו לנציגות הישראלית של הפרויקט הבינ"ל Women To Watch  לקידום שיח אמנות מגדרית. WTW הוא פרויקט הדגל של המוזאון לאמנות נשים בוושינגטון הפועל במדינות שונות בעולם באמצעות צוותים של נשות מקצוע מתנדבות שרוצות להוביל שינוי.
לעבודה בזירה המקומית והבין - לאומית נדרשים כישורים של פיתוח ואחזקת שותפויות, פיתוח משאבים, יכולת להניע ולקדם, כישורי ארגון וריכוז ואמביציה אמיתית וכנה לקדם שיח מגדרי פמיניסטי ונשים אמניות בשדה התרבות.
הפרויקט עתיד להסתיים ב 2024 והיקף העבודה כ 5 שעות שבועיות.

pexels-karolina-grabowska-4207892.jpg

Women to Watch Israel

לעתים נדמה שהעבודה אולי תמה, שהרי מוסדות האמנות מציגים יותר ויותר יצירות של נשים-אמניות, אך הנתונים הם חד-משמעיים: בתכנית לקידום שוויון מגדרי שפורסמה לאחרונה על ידי עיריית תל אביב, בחינת תחומי התרבות והאמנות בעדשה מגדרית הראתה שבישראל, כמו במדינות רבות אחרות, קיים עדיין אי־שוויון מגדרי ביצירה ובייצוג. מדוע זה המצב? סקירת ספרות בנושא של אי שוויון מגדרי העלתה שבדומה למתרחש בתחומים אחרים בשוק העבודה, אחרי סיום לימודיהן, נשים ניצבות בפני חסמים להשתלבות ולהתקדמות. זאת, בין היתר, על רקע סביבת עבודה שמקשה על שילוב עבודה עם מחויבויות טיפול משפחתיות (בהן נשים נושאות יותר), היעדר דמויות חיקוי ואפשרויות רישות (נטוורקינג), וכן חשיפה להטרדות מיניות. בנוסף, בעולמות התרבות והאמנות קיימים "שומרי סף" תוכניים שמחזיקים בתפיסה המעלה על נס עולמות תוכן, חוויות וסיפורים של גברים, הנתפסים כאוניברסליים, בעוד אלו של נשים נתפסים כשוליים. זהו קצה הקרחון של האתגרים איתן מתמודדות נשים בשדה האמנות לצד משוכות שכר, קשיי נגישות ונראות, מכשולי שיתוף וייצוג ועוד.

NMWA הוא המוזיאון הגדול היחיד בעולם המוקדש אך ורק לתצוגה וקידום נשים אמניות. NMWA דוגל בייצוג הולם של נשים אמניות, משמש מרכז מוביל למחקר ותערוכות, ומעודד פעולות מבוססות קהילה, מתוך ראיית עולם השואפת לשינוי חברתי. המוזיאון פועל לתיקון הייצוג  המגדרי  החסר במוסדות אמנות על ידי חשיפתן של אמניות חשובות מהעבר, תוך קידום נשים אמניות הפועלות כיום וסובלות מהדרה על רקע מעמדי, אתני ודתי. המוזיאון נפתח בשנת 1987 בהתבסס על אוסף פרטי שנתרם לשם ייסודו. מבנה המוזיאון עובר כעת שיפוץ נרחב וייפתח מחדש לקהל בשנת 2024.

WTW ישראל 

כדי להגדיל  את החשיפה של פעילות המוזיאון וקידום מטרותיו בסצנת האמנות הבינלאומית, NMWA יצר רשת ייחודית של וועדים מקומיים ובינלאומיים, ארגוני עזר המתנדבים ותומכים ביעדי המוזיאון בערים, במדינות ובאזורים ברחבי העולם. כיום הרשת כוללת שמונה עשרה ועדות: מהן עשר בארצות הברית ושמונה מחוצה לה. 

האוסף של NMWA כולל יותר מ-5,500 יצירות מהמאה ה-16 ועד היום שנוצרו על ידי למעלה מ-1000 נשים אמניות. נכון להיום אוסף NMWA מכיל רק עבודה אחת של אמנית ישראלית (יעל ברתנא) שנרכשה לרגל יום הולדתו השלושים של המוזיאון.

בסוף שנת 2021 הוקם הוועד המקומי בישראל של ידידי המוזיאון לאמנות נשים (NMWA) בוושינגטון DC, ארה"ב, במטרה לקדם את חשיפתן של האמניות הישראליות בשיח הבינלאומי  ולאפשר לראשונה את השתתפותן של אמניות ישראליות נבחרות בתערוכה ובתוכנית הדגל של  NMWA: WTW" -
Women to Watch", לשנת 2024. 

 

פעילות WTW ישראל 2022-2024

עם הקמת הועד המקומי בישראל, נשלחה פנייה לתפוצה רחבה של א.נשים בשדה האמנות, בדגש על גיוון בעמדות ובתפיסות עולם, להקמת ״פורום מייעץ״ רחב ומגוון של א.נשי אוצרות, מחקר ואקדמיה בהובלה של נשות הוועדה המקומית של NMWA והאוצרת ד"ר גליה בר אור. מטרת הפורום המייעץ הייתה להרכיב את "הרשימה הארוכה" של אמניות, מהן נבחרו על-ידי בר אור בשיתוף עם הועד המקומי חמש יוצרות שיצירותיהן מתאימות להיכלל בתערוכה שהנושא שלה נקבע מראש על ידי אוצרות  NMWA: ״נשים מדמיינות עתיד״.

 

מתוך עשרות מועמדות שהוצעו על-ידי הפורום המייעץ, נבחרו האמניות המשתתפות בפרויקט בישראל: חנאן אבו חוסין, נבט יצחק, ראידה אדון, טל שוחט ומירב הימן ואילת כרמי (במשותף). 

 

במהלך שנת 2023 יתקיימו מספר אירועים תחת "Israel Women to Watch" שמטרתם להעלות למודעות את יצירתן של אמניות בשדה האמנות בישראל:

 

במאי 2023 תפתח תערוכה באוצרותה של ד"ר גליה בר אור ב"סטודיו משלך – מרכז לאמנות נשים בבית הצייר ליטבינובסקי", אשר מבקשת לתת ביטוי למגוון של יצירה מעוררת השראה של נשים הפועלות בישראל, בפרשנות לנושא "נשים מדמיינות עתיד" שנקבע על-ידי מוזיאון הנשים בוושינגטון. במהלך התערוכה יתקיימו דיונים ואירועים נוספים במטרה להעלות את הנושא לשיח הציבורי. 

 

בראשית יולי 2023 יתקיים כנס של העמותה לחקר אמנות נשים ומגדר, בשיתוף החוג לתולדות האמנות באוניברסיטת תל אביב. זהו הכנס האקדמי הרביעי של העמותה המתבסס על ערוצי הצגה שונים ומגוונים. במסגרת שיתופי הפעולה בין "Israel Women to Watch" לבין העמותה,  יוקדש חלק מתוכנית הכנס לפרויקט WTW אשר ייבנה באמצעות פנייה לסניפים השונים של WTW ברחבי העולם והזמנה של keynote speaker – דמות מרכזית בשיח אמנות נשים ומגדר, אוצרת וחוקרת, וכן אורחת מצוות האוצרות של המוזיאון בוושינגטון. 

הנושאים בחלק זה של הכנס, שייערך באנגלית, יעסקו בנושאי הליבה של הפרויקט WTW: רשתות של נשים; דרכים להסרת חסמים בחשיפת האמנות שנאצרת ו/או נוצרת על ידי נשים; ייצוג מגדרי מגוון; וחשיפה ונראות במרחב האמנותי הבין תרבותי-בין לאומי, מתוך ההבנה שמה שנתפס כעולם גלובלי אינו בהכרח פלורליסטי ורב זהותי. ביום השלישי לכנס ייערך סיור ב״סטודיו משלך״, מרכז לאמנות נשים בירושלים, להיכרות עם המקום חזונו ופועלו הייחודי, ולמפגש עם האמניות והאוצרת בתערוכה. 

 

במהלך שנת 2024 תפתח התערוכה הבין לאומית של WTW במוזיאון בוושינגטון בו תוצג אמנית ישראלית אחת, שתבחר על ידי אוצרות המוזיאון. גם האמניות הנוספות מבין החמש שנבחרו יזכו בחשיפה ניכרת הן באמצעות אפיקי המוזיאון בוושינגטון והן במסגרת פעילות WTW ישראל. 

באמצעות סדרת האירועים הללו וחשיפתם, לשם מעורבות מוגברת של קהלים שונים,  אנחנו שואפות לקדם שינוי בסדר היום הן של השדה המקצועי והן בשיח הציבורי ביחס למקומן של נשים באמנות בישראל.

 

חברות הוועד המקומי בישראל:

Friends of NMWA in Israel

יפעת זמיר (יו"ר במשותף),יועצת אסטרטגית תרבותית-כלכלית.

יעלה חזות ינוקא (יו"ר במשותף), חוקרת ומרצה בנושא מדיניות תרבות ומנהל אמנות ואוצרות.

ד"ר גליה בר אור, אוצרת WTW ישראל,  לשעבר מנהלת ואוצרת מוזיאון המשכן לאמנות, עין חרוד.

ד"ר נינה פרלמן, ראש אוספי האמנות של UCL - University College London.

ד"ר אעידה נסראללה, משוררת, מחזאית, סופרת, חוקרת תולדות האמנות ומבקרת תיאטרון.

אמילי בילסקי, אוצרת עצמאית, לשעבר אוצרת המוזיאון היהודי, ניו יורק.

זיוי ברמן, אוצרת וחוקרת אמנות, דוקטורנטית באוניברסיטת סורבון נובל, פריז.

פרופ' יעל גילעת, חוקרת ומרצה, יו"ר העמותה לחקר אמנות נשים ומגדר בישראל.

ד"ר אתי פרק, חוקרת מדעי הכימיה והביולוגיה, חברה בדירקטוריון הבינלאומי של מכון ויצמן למדע, ובעלת דוקטורט נוסף בפילוסופיה. 

חברי/ות הפורום המייעץ:

ד"ר חוסני אל ח'טיב שחאדה

ציפי מזרחי

ד"ר לי וינברג

יעל מסר

מילנה גיצין אדירם

פריד אבו שקרה

ורדית גרוס

ד"ר נעה לאה  כהן

ד"ר דוד שפרבר

דבורה ליס

ד"ר הדרה שפלן קצב

ד"ר טל דקל

ד"ר טל בן צבי

כרמל גופר

דליה דנון

דרורית גור אריה

ד"ר סמדר שפי

רולא חורי

ד"ר סיון רז'ואן-סטנג

שיר ימגוצ'י

ד"ר ליאת  ארלט סיד

LHoffman-MISS_CHELOVE-Mural_Guide-aspect-ratio-2.25-1.jpg

Let's Connect
and Stay Informed!

bottom of page