top of page

כנס נשים ומגדר באמנויות בישראל | יוני 2021

קראפט חברתי באנר .jpg

לועבה חילווה /  لُعبة حُلوة

פרויקט העצמה נשית של הכנת בובות בד רקומות בעבודת יד בדמות בדואיות משבט הג׳האלין ביוזמתן של האמנית גליה חי, מורת הדרך יעל מואב והפסיכולוגית ענת שראל שהקימו יחדיו את "לועבה חילווה" / لُعبة حُلوة (בובה יפה)  המתקיים בח׳אן אל׳אחמאר מאז נובמבר 2018, ושותפות לו נשים ונערות בנות שבט הג'האלין. הפרויקט הינו מסגרת יצירתית שקמה במטרה להקנות לנשים השותפות מקור הכנסה, תמיכה רגשית ותחושה של הערכה עצמית תוך עשייה יצירתית ומהנה.

לועבה חילווה.web.jpg

מיזם אסורות, השמלה הגדולה בעולם

השמלה הגדולה בעולם נוצרה על ידי האמן והיזם החברתי עדי יקותיאלי והעמותה לאמנות בקהילה בשיתוף עם הקואליציית הבינלאומית עיקר, המאגדת 25 ארגונים חברתיים. אלה חברו יחד למאבק למען זכויות העגונות ומסורבות הגט, במטרה להביא את נושא המאבק לחזית המודעות הציבורית. על השמלה, שהיקף בסיסה הוא 50 מ', והיא מתנשאת לגובה של 20 מ' (כשש קומות), הודפסו דימויים שהוכנו על ידי מסורבות גט בעשרות רבות של סדנאות אמנות בקהילה שהונחו על ידי העמותה.

מיזם אסורות.jpg

לאהוב את בבושקה

הפרויקט נולד עם סיומו של סגר הקורונה הראשון מתוך זיהוי המצוקה, הבדידות והקושי שחשו אנשים מבוגרים שמפאת גילם נמצאו בקבוצת סיכון. ביוזמתה של  האמנית תרפיסטית באמנות ליאת שרון ועשרים וארבע אמניות יצרו פרויקט עיצוב בובות בבושקות למטרת תרומה. הכסף שנאסף נתרם לעמותת "והדרת" עמותה הפועלת עבור אנשים בגיל השלישי. הבבושקות הוצגו ונמכרו בתערוכה בגלריה בקפה "המרפסת" בכרכור.

בבושקה.jpg

אור בלב

פרויקט "אור בלב" יוצר שיתוף פעולה קהילתי ונוצר על ידי  שלושים אמניות ודיירים מההוסטל "גשר לקהילה" באור עקיבא, הוסטל שיקומי לנפגעי נפש. ליאת שרון, אמנית ותראפיסטית באמנות, יזמה את פרויקט "אור בלב" ויצרה לבבות קרמיקה אותם עיטרו האמניות ודיירי ההוסטל. את הנרות יצקו במפעל "נערי האור" מפעל לנוער בסיכון. לבבות האור הוצעו למכירה און ליין וההכנסות נתרמו לעמותת "אנוש". הפרויקט יצר חיבור, ללא ביקורת, ללא שיפוט, ותחושת שייכות אוהבת ומרפאה בין האמניות ובין פגועי הנפש.

אור בלב.jpg

פרויקט תמנונים לפגים

פרויקט תמנונים לפגים בישראל בשיתוף עמותת לה"ב מספקים תמנונים לפגים במטרה לדמות חוויה דומה לרחם. זרועות התמנון מעניקות תחושה של חבל הטבור, מנחמות את התינוק ומפחיתות את הסיכון שהפג ימשוך את הצינורות הרפואיים המחוברים אליו. מדיווחים ברחבי העולם עולה כי הנוכחות של התמנונים באינקובטור משפרת את קצב הנשימה והלב של התינוקות ואת מעורבות ההורים בטיפול בפג. היוזמה החלה לראשונה בישראל בפגיית הדסה ע"י גל שלומאי. 

תמנונים לפגים.jpg

מיזם רוקמות אור
לזכר אורי אנסבכר הי"ד

״רוקמות אור״ הוא מיזם רקמה חברתי לזכרה של אורי אנסבכר הי"ד, שיזמה בת שבע סדן, תראפיסטית באמנות. אלפי נשים מכל העולם הצטרפו למיזם ורקמו כל אחת פיסת בד אחת, ממנה נתפרה יריעת בד עצומה, שמהווה סמל ואות לעומק האחדות הנשית  ועדות לכאב המשותף. יריעה זו מספרת את הסיפור של העם שלנו, שיש לו לב אחד, וכשכואב, כואב לכולנו.

רוקמות אור.jpg

פנים רבות

במשך חודשיים, מתחילת מגפת הקורונה, נפגשו בסטודיו שבדרום הודו שיר, אורלי ומספר נשים מקומיות מ Wellpaper – פרויקט שאורלי היתה שותפה להקמתו ולניהולו אשר נוסד בעקבות הצונאמי של שנת 2005. המטרות המרכזיות של הפרויקט הן העצמת נשים מקומיות, העלאת המודעות לזיהום הסביבתי והגברת המחזור. העבודה דנה בסימני השאלה, בצורך בגישור בין פערים, בחיבור אנושי, במינימליזם, ובצמצום לעומת שפע משחית. במהלכה נוצרו חמש מסכות שכל אחת מהן מסמלת דמות מהמיתולוגיה ההודית.

פנים רבות.jpg

שליטה במבט שלי

״שליטה במבט שלי״ הוא פרויקט שיזמה דנה שלמון, תרפיסטית באומנות ופעילה חברתית, בשיתוף קהילה של נשים נפגעות תקיפה מינית. אלה הכירו ברשת החברתית ונפגשו בזום ליצירת קראפט דיגיטלי - מעשה שתי וערב של צילום. הפרויקט התבסס על כתיבת סיפור חזותי דרך צילומים. עשיה זו נועדה לחבר ולנתק שוב ושוב את המציאות מהחוויה הקשה ואת החוויה מהמציאות העכשווית, לצורך פירוק, ניתוץ, מחיקה, והתרה מהתוקפן ומאידך עיבוד יצירתי של חוויה חדשה ומרגשת.

שליטה במבט.jpg

קול אשה

"קול אישה"- הינו מיזם משותף במסגרת תכנית עמיתים של ה-jccglobal , רשת מגוונים ברמת השרון וקהילת ה - JCC ) Jewish Community Center) בפאלו-אלטו, קליפורניה ובקרקוב, פולין. מטרת הפרויקט הינה ליצור חיבור, דיאלוג והעצמה של נשים משפיעות ומעורבות מקהילות שונות בעולם, כחלק מקידום של שינוי חברתי. במסגרת המיזם אותרו נשים שעברו בחייהן משברים קשים. אוצרת התערוכה, רונית צור, יצרה חיבור בין הנשים לבין אומניות מהקהילה שיצירתן העצימה את הנשים באמצעות יצירת אמנות, העמידה אותן במרכז  והביעה את סיפוריהן. לעידוד ולתמיכה חברו סגנית ראש העיר רמת השרון ומנהלי מגוונים.

קול-אשה.jpg

אחותי
חנות סחר הוגן

אחותי – חנות סחר הוגן היא מיזם כלכלי-חברתי ופמיניסטי ראשון מסוגו בישראל ביוזמתה של שולה קשת, מייסדת ומנכ"לית תנועת "אחותי". מטרת החנות לקדם אמנות ואומנות של יצרניות מתרבויות שונות, לרוב מהפריפריה הגיאוגרפית והחברתית בישראל, ולוודא תנאי סחר הוגנים וטובים יותר. בין היזמיות: מרכז ״אהטה״ לאמנות אתיופית, דרך האמנות, סינדיאנת הגליל, יקב טוליפ, כותנה, סידרה לקייה -אמנות בדואית, והאמניות גילה לוזון, אנתצאר דכה וזיינב גרביע. בחנות מוצגות מגוון מוצרי מלאכות, כלי חרס, פסלי אמנות, כלי מטבח מסורתיים, קליעת סלסלות קש מסורתיות, רקמה אתיופית, רקמה בדואית, רקמה פלסטינית ועוד. מנהלת את החנות בר אילון.

אחותי.jpg

סיפורים רקומים

׳סיפורים רקומים׳ הוא פרויקט משותף של מיכל ארז ואיילת גזית - אמניות, אמהות וחברות. במסגרת הפרויקט השתיים עבדו בשיתוף עם קבוצה של אמהות לילדים מיוחדים, על מנת ליצור יחד עבודות טקסטיל המבוססות על סיפוריהן של המשתתפות. יחד הן יצרו שמיכות רקומות המשלבות דימויים העולים מהסיפורים שלהן. העבודה מתרחשת במרחב שבין אמנות וקהילה, ומאפשרת תהליך של עיבוד, העצמה וריפוי משותף, מחד, ועבודת אמנות בעלת תוקף ואמירה חברתית מאידך.

סיפורים רקומים.jpg

הפסיפס האנושי של אמניות חבל אשכול

הפרויקט עסק בשחזור מדליוני פסיפס מרצפת כנסיה ביזנטית בת 1,400 שנים שהתגלתה בשנת 1917 במתחם שלאל שבנגב והועברה לתצוגה באוסטרליה.  תרומה הפרויקט, מיוזמתה של האמנית ירדנה ויסוקר, הייתה תרבותית וחברתית, בדמות יצירת תלכיד חברתי וגאווה אישית וקבוצתית. יחד איתה השתתפו בפרויקט אמניות חבל אשכול זוהר מורג, חנה אופק, מרים קליין סופר, יונה לוי גרוסמן, מרים פטקין, ללה קלוש, נגה ברק, אמה ארד, לוריין תארי, טובי רוזנברג, נטע גבע, שוש אושרי, מריאנה שלייפר, מיכל שצקי, בתיה כהן. סייעות: אבלין פפרברג, מאיה רביע. יועץ מקצועי: הקטור רויטמן.

הפסיפס האנושי.jpg
bottom of page